EVBoxDigital Partner
- Energy
- Native app
- UX/UI Design
Menu
5
Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor onze gezondheid. Als mensen luchtverontreinigende stoffen en gassen inademen, waaronder fijn stof en stikstofdioxide, heeft dat negatieve gezondheidseffecten. De luchtkwaliteit verbeteren begint bij het inzichtelijk maken van de problematiek. Één landelijke website waarop diverse meetnetten hun luchtmeetgegevens op een zelfde wijze tonen was het doel van www.luchtmeetnet.nl. De eerste website werd in 2014 opgeleverd door Label A. Als trouwe partner realiseerde Label A in 2019 de volledige rebuild en rebranding van de website.
Luchtmeetnet bestaat uit een dataplatform en een website. Michael Ameling, senior vakdeskundige luchtkwaliteit bij DCMR Milieudienst Rijnmond is de product owner en vertaalde wensen van de 6 betrokken meetnetten naar een functioneel ontwerp. De meetnetten van RIVM, GGD Amsterdam, DCMR, ODRA, OMWB en RUDZL uploaden ieder uur hun meetdata naar het dataplatform. Daarnaast verwerkt het dataplatform verwachtingsdata voor de komende 24 uur voor geheel Nederland (125x125m). Halverwege 2019 werd er gekozen voor een rebuild van de website om deze gemakkelijker qua onderhoud te maken, mobielvriendelijker en bovendien schaalbaar. Met de rebranding is er meer eenheid gecreëerd in het platform met een modern en vriendelijk design. De open API die in 2019 nog de tweede prijs won bij de verkiezing voor beste API van de overheid, moest ook verder worden uitgebreid.
De rebuild vroeg om een herstructurering van de infrastructuur zodat de site meer inkomende data en verkeer aankon. Uitbreiding van de meetstations en toename aantal bezoekers had directe impact op de snelheid van de website. De oplossing die we daardoor kozen was het inschakelen van een Lambda-functie op Amazon Web Services (AWS) waarop de meetbestanden verwerkt worden. Doordat AWS kan bijschalen in rekenkracht waar nodig, wordt de website direct oneindig schaalbaar.
Een andere uitdaging zat in het verwerken en presenteren van de verwachtingsdata in een raster. Daarvoor heeft het RIVM heel Nederland opgedeeld in cellen van 125 bij 125 meter, met lagen per cel voor de verschillende componenten die worden gemeten. Vanwege de complexiteit kon deze verwerking niet via een Lambda-functie. Daarom draait deze via een losse server set: een op zichzelfstaand cluster voor de verwerking en bevraging van de verwachtingsdata. Op de website merkt de gebruiker nooit dat hij naar verschillende onderdelen kijkt; alles voelt en fungeert als één centrale website.
Wil je weten hoe Label A je kan helpen om de talloze mogelijkheden van digitale transformatie en informatieverstrekking te maximaliseren? We leren je graag kennen! Voor meer informatie over onze diensten en oplossingen kun je contact opnemen met Jeffrey Bouva.
Jeffrey Bouva
Account & Tech Director